Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişimi


3-6 yaş evresi gelişim açısından altın çağ olarak tanımlanmaktadır. Bu yaş aralıklarında çocukların gelişimleri, yaşamları boyunca en hızlı olan evredir. Çocuk bu evrede verilen bilgileri hızla alır. Bedensel, bilişsel ve sosyal olarak çocuk bu evrede her an gelişime açıktır. Şekil almamış bir hamur misali aldığı uyarıcılarla hızla ve kolayca şekil alır.

Çocukların gelişim özelliklerinin farkında olunarak, onları  fiziksel, bilişsel ve psiko- sosyal gelişim alanlarını destekleyen bir eğitim atmosferinde eğitilmesi gelişim evrelerini daha sağlıklı bir şekilde geliştirmelerini sağlayacaktır. Bu nedenle 3 yaş itibariyle ilk etapta oyun grupları şeklinde başlanması ve sonrasında kreş ve anaokulu devamı önerilmektedir.  Küçük yaşta başlayan eğitim çocuğa bilgi aktarmaktan çok, çocuğun var olan yeteneklerinin serpilip gelişmesine yardımcı olarak öğrenmeye ilgi uyandırmaktadır.
Başlangıçta uyku ihtiyacı ortalama 12 saat iken, bu dönemin sonuna doğru uyku ihtiyacı 9-10 saate düşer.
Oyun, çocuğun yaşamında çok önemli bir yere sahip olur, oyun oynamaktan keyif alırlar.
Oyun onlar için sadece eğlence aracı değil duygu dünyalarını özgürce harekete geçirebildikleri, deşarj oldukları, kendilerini geliştirdikleri, arkadaş ilişkilerini şekillendirdikleri bir araç niteliğindedir. Oyun çocuğun zihinsel, bedensel olarak güçlendirir, besler. Çocuğun oyun oynamasına izin verilmeli, çocuk bireysel ve grup oyunları oynamaya teşvik edilmeli.

  • Bu evrede oyunlar büyük bir önem kazanır ve zamanın büyük bir kısmını alır. Özellikle, hareket ve etkinliği gerektiren oyun ve eğlencelerden hoşlanır. Koşmak, atlamak ve zıplamak gibi beden becerileri kazanmaya çalışır.
  • Çocukların oyunlarında günlük tecrübelerinin, okudukları, dinledikleri hikayelerin, izledikleri çizgi filmlerin etkisi görülür.
  • Oyunlarda cinsiyet farklılığının etkisi göze çarpar. Kız çocukları bebeklere, evcilik oyunlarına ilgi duyarken; erkek çocuklar arabalar, topa, futbola merak duyar.
  • Bu dönemde çocuk çok hareketlidir.
  • Her an bir şeyler keşfetme arzusundadır. Çevresine karşı farkındalığı artar.
  • Çeşitli alanlarda arkadaşları ile yarışmaya başlar.