Gelişim Rehberi

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ
Çocukların çeşitli özelliklerine ve gelişim dönemlerine ilişkin bilgi edinmek, onları anlamada, onlarla daha iyi iletişim kurmada ve zaman zaman yaşanan güçlüklerle başa çıkmada çok önemlidir. Çocuğun fizyolojik ve psikolojik anlamda sağlıklı birer birey olarak yetişmesinde ve davranışlarının şekillenmesinde anne, baba ve/veya bakımını üstlenen kişinin rolü çok büyüktür. Gelişim, organizmada iç ve dış etkenler sonucu birbirine bağlı ve düzenli biçimde ortaya çıkan ve ilerleyici bir dizi değişiklikler olarak tanımlanır. Büyüme ve gelişme bir arada..
ANNE VE/VEYA BAKIM VEREN KİŞİNİN ÖNEMİ
Anne ve/veya bakım veren kişinin sevgisinin dengeli, sürekli ve tutarlı bir biçimde verilmesi, en az çocuğun beslenmesi için gerekli olan besin maddeleri kadar önemlidir. Yapılan birçok araştırmada, kısa süreli de olsa anne-çocuk ayrılıklarının sonuçları ve etkileri incelenmiştir. Araştırma sonuçları, çocuğa iyi bir yedek bakım sağlandığı, bakım veren kişininin sık değişmediği ve çocuk ile iyi ilişkiler geliştirilmiş olması durumunda, çocukların bu ayrılıktan örselenmediği ve en az düzeyde etkilendikleri hatta yeni deneyimler kazandıkları için gelişimlerine olumlu katkıda bulunduğunu g&ou..
ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDE BABANIN ÖNEMİ
Günümüzde çalışan anne sayısının artması, çocuğun yaşamında babanın rolünü daha etkin ve önemli hale getirmiştir. Bu durum, ailelerin geleneksel yapılarında bir değişimi zorunlu kılmış ve yeniden bir yapılanmayı gerektirmiştir. Bu da çocuğun duygusal ve sosyal gelişiminde babanın etkinliğini arttırmıştır. Çocuklar doğumdan itibaren anneyle olduğu gibi babalarıyla da bağlılık kurarlar ve bir güven duygusu geliştirirler. Araştırma sonuçları babalarıyla güvenli bir ilişki kuran çocukların daha sosyal, akademik olarak daha başarılı, kendilerine daha güvenli çocuklar olduklarını göstermektedir (Y..
ANNE - BABA TUTUMLARI
Çocuğun psikolojik ve sosyal gelişiminde anne-baba tutumlarının etkisi büyüktür. Kişilik gelişimi, her ne kadar insanın yaşamı boyunca süregelse de, kişilik gelişiminin temelinin çocukluk döneminde atıldığı gerçeği geçerliliğini korumaktadır. Anne-babanın ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi, çocuğun aile içindeki yerini belirlemektedir. Aşırı- Koruyucu Anne- Baba Tutumu: Bu tarz tutumu benimseyen ebeveyn sürekli çocuğa müdahale eder. Bu tutumda çocuğa sevgiyle beraber aşırı koruyucu ve aşırı verici davranışlar sunulmaktadır. Çocuğa bir bebek gibi davranılır...
ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDE AİLENİN ROLÜ
Aile toplumun en küçük kurumudur. Bireyler aile birliği içinde, çocukluktan itibaren yaşlılık dönemlerine kadar fiziksel ve ruhsal açıdan çeşitli aşamalardan geçerler. Toplumsal hayatımızda ilişki içinde olduğumuz kişileri tanımalı, sosyo-ekonomik ve kültürel özeliklerini bilmeli, duygu, düşünce ve davranışlarında meydana gelen değişimi izleyebilmeliyiz. Bu nedenle gerek bireyin meydana gelen davranışlarının değerlendirilmesinde, gerekse toplumsal yapının analizinde insan faktörü önemli bir değişken olarak karşımıza çıkmaktadır.  Çocuğun Kişilik Gelişimi ..
ÖĞRENME BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK İPUÇLARI
Seçmelerine izin verin.   Çocukların ne giyecekleri veya ne yiyecekleri gibi basit konularda basit tercihler yapmalarına izin verin.  Başladıklarını bitirmelerine yardım edin.   Çocuklar yeni bir şey deneyip bitirdiklerinde büyük bir tatmin yaşarlar. İhtiyaç duyduklarında onlara biraz destek olun ama herşeyi tamamen üstlenmemeye dikkat edin. Yaratıcılığı destekleyin.   Çocukları sorular sormaya, materyalleri kullanmanın farklı yollarını denemeye teşvik edin veya onlara geniş bir yeni deneyimler yelpazesi sunun.  Aktivitelerde acele etmeyin. &n..
ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDE TELEFON
Çağımız teknoloji çağı iken, çocukları teknolojiden tamamen uzak tutmak doğru değildir. Ancak çocukların teknoloji ile ve teknolojik araçlar ile ne kadar yakın olacaklarına biz anne babalar karar vermeliyiz. Artık hemen hemen her evde akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar bulunmaktadır. Biz yetişkinler bile bu araçlar ile bu kadar yoğun ilgilenirken, çocukların da ilgi duymaları normaldir. Özellikle de çocukların biz yetişkinlerin davranışlarını model aldığını ve kendi davranışlarını da bu modellemeye göre şekillendirdiklerini düşünürsek, bizim tablet, telefon ile ilgilenme şeklimiz ve sür..
ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 7 ÖNERİ
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, çocuk gelişiminde ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy çocuk yetiştirirken dikkat etmeniz gerekenleri anlattı. İşte dikkat edilmesi gerekenler... Adil ve tutarlı bir disiplin uygulayın Çocukların karşısında toplumu ilk temsil edenler anne ve babalarıdır. Dolayısıyla toplumun beklentileri ve bu beklentilerin nasıl karşılancağını en yumuşak şekilde iletebilecek kişilerde onlardır. Çocuğun toplumla uyumlu bir yetişkin haline getirilmesi önem taşır. Aynı zaman..
3-6 YAŞ ÇOCUKLARINI MUTLU VE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE YETİŞTİREBİLMEK İÇİN
Evinizi güvenli bir hale getirin • Kimyasal maddeleri, ilaçları ve kibritleri çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlere koyun. • Mobilyalar ve elektrikli eşyaları bozulduklarında hemen tamir edin. • Sıcak suya dikkat edin. Çocuğunuzu banyoda yalnız bırakmayın.  • Arabada çocuğunuzun yaşına ve bedenine uygun araba koltuğu kullanın, koltuğa güvenli bir şekilde yerleştirdiğinize emin olun. Arabada çocuğunuzu her zaman arka koltukta oturtun. Çocuğunuzun koltuğunun önünde hava yastığı olmadığına emin olun.  Güvenli oyuncaklar ve oyun alanı sağlayın. • &Cced..
ZEKA GELİŞİMİ, ANNE KARNINDA BAŞLIYOR
Beynimizde milyonlarca nöron bulunuyor ve zeka gelişimi bu nöronlar arasında yapılan bağlantıların yani sinapsların artması olarak tanımlanıyor. Bu gelişim hamilelik döneminden itibaren başlıyor. Dolayısıyla anne adayının sağlığı bebeğin beyin gelişimini de direkt olarak etkiliyor. Bu nedenle öncelikle düzenli sağlık kontrollerinin ihmal etmeyin ve sağlıklı beslenmeye önem verin. Folik asit ve omega eksikliği varsa bunlar takviye edin. Bebeğin beyin gelişimini negatif yönde etkilediği için hamilelik ve emzirme boyunca alkol ve sigaradan uzak durun. Sizin salgıladığınız mutluluk hormonunun bebeğinizi de etkileyeceğini unutmayın. Onunla sohbet edin,..
ANNE SÜTÜ, ZEKAYI ETKİLER Mİ?
Araştırmalar anne sütünün zeka gelişimi üzerindeki etkisini gösteriyor. Özellikle okul çağı çocuklarının performansında anne sütü almış olmak önemli bir fark yaratıyor. Bununla birlikte emzirme anında anneye dokunan ve göz teması kuran bebeğin beynindeki kan akımı ve sinaps denen nöronlar arası bağlantılar artıyor. Ayrıca emzirme sürecinde annenin bebeğiyle yumuşak bir ses tonuyla konuşması, gülmesi, ona dokunması da öğrenme ve hafızayı da barındıran, genel olarak limbik sistem olarak bilinen yapıyı etkilediği biliniyor.
UYKU, ZEKA GELİŞİMİNDE NEDEN ÖNEMLİ?
Bebeklikten itibaren çocukluğun her döneminde yeterli ve kesintisiz uyku, bedensel gelişim kadar beyin gelişimi için de son derece değer taşıyor. Bu nedenle çocukların kaliteli uyku almalarını sağlamak için gerekli ortamı oluşturmaya özen gösterin. Ayrıca, tiroit bezinin iyi çalışmaması durumunda zeka geriliği riski doğduğu için, doğumdan hemen sonra bebekten topuk kanı alınarak değerlendirme yapılmasını sağlayın.  
TELEVİZYON, ÇOCUKLARIN ZEKASINI NASIL ETKİLİYOR?
Beyin gelişiminin yüzde 70-80'ilk bölümü ilk iki yaş döneminde tamamlanıyor. Dolayısıyla özelikle bu dönem gelişimi olumsuz etkileyebilecek uyaranlardan uzak durmak önem taşıyor. Zekayı negatif yönde etkileyen unsurların başında da televizyon geliyor. Bu nedenle hayatın ilk yıllarında çocukları televizyondan mümkün olduğunca uzak tutun. İki yaşından sonra da günde en fazla bir saat televizyon izlettirin ve bunu birlikte yapın. Ve çocuğunuzla izlediği şey hakkında konuşarak, sorular sorun ve cevap vermesini sağlayarak etkileşiminizi sürdürün.
 SÜREKLİ “HAYIR” DEMEMEYE ÇALIŞIN
Çocukların öğrenme süreçlerinde özellikle bir yaşından sonra eller çok önemli bir araçtır. Bu dönemde çocukların dünyayı dokunarak anlamaya çalışırlar. Çocuklar bu yüzden ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürür ve tüm bu bilgiler beyne aktarılır. Bu nedenle çocuğun güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde, her şeye dokunmasına izin vermek gerekir. Aksi şekilde davranmak ise beyin gelişimini ters yönde etkileyebilir. Ayrıca bu dönemde çocukları mümkün olduğunca anlamaya çalışmak ve her şeye ‘hayır' dememeye de özen gö..
EN İYİ AKTİVİTE, SEVDİĞİ AKTİVİTEDİR
Çocuktan gelen uyarılara her zaman kulak vermek gerekiyor. Onun da birey olduğunu ve söz hakkının bulunduğunu unutmayın. Yedi aylık bebeğinizin bile yemeğini kendi başına yeme çabasını desteklemek için eline kaşık vermeniz, hem özgüvenini, hem de zekasını geliştirmeye yardım edecektir. Okul çağındaki çocukları da sevdiği spor aktivitelerine yönlendirerek, arkadaşlarıyla ve evde oyun oynayacak zaman için izin vererek gelişimlerine önemli katkı sağlayabilirsiniz. Bu arada onunla göz teması kuracak ve karşılıklı etkileşim sağlayacak her türlü fırsatı değerlendirin.   ..
OSMANLI DA EĞİTİMİN BAŞLANGIÇ YAŞI
Osmanlı döneminde çocuklar, 4 yaş, 4 ay, 4 günlük yaşa ulaştıklarında şenlik edasıyla bir merasim yapılırdı. 'Bed-i Besmele' veya 'Amin Alayı' da denilen bu merasime, aile ve komşular hep birlikte katılır ve çocukları büyük bir coşku ile eğitimle tanıştırırlardı.